Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı, midenin büyük bir kısmının çıkarıldığı obezite tedavisidir. Obezitenin yanında diyabet, tansiyon gibi sorunlar da yaşayan insanlarda iyileşme görülebilir. Ameliyatla mide tüp şeklini alır. Ameliyat bazı riskler barındırabilir ancak tecrübeli bir cerrah ve ameliyat sonrasında dikkat edilecek unsurlar ile birlikte bu riskler en aza düşürülebilir.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Tüp mide ameliyatı, obezite tedavisinde kullanılan bir cerrahi operasyondur. Obeziteye sahip kişilerin kilo vermesini desteklemek, sağlık sorunlarının azaltılması amacı ile yapılır. Bu operasyonla mide küçültülür ve kişi daha az yemek yiyerek kilo verir. Ameliyat sonrasında kişi hızlıca kilo kaybeder ve diyabet gibi hastalıklar da obeziteye bağlı olarak oluştuysa, bu rahatsızlıklarda da iyileşme görülebilir.

Tüp mide ameliyatının avantajları, riskleri bulunur. Bunların yanında ameliyat sonrası dönem en dikkat edilmesi gereken dönemdir. Kişi yaşam tarzında yapılacak değişikliklere uyum sağlamalı ve beslenmesinde bir eksiklik yaşamamalıdır. Doğru verilmesi gereken bir karardır. Doktor ile birlikte bu süreç iyi değerlendirilmelidir.

Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Tüp mide ameliyatı, kilo vermek isteyen herkes için uygun bir tedavi olmayabilir. Ameliyat için kişinin bazı unsurlara sahip olması gerekir. Adayların seçimi için doktor tarafından bir muayene gerekir. Tüp mide ameliyatı için obeziteye sahip olunmalıdır. Adayın vücut kitle indeksi ölçüldüğünde obez olarak görülmelidir.

Vücut kitle indeksi kişinin kilo ve boy oranlarına göre olması gereken kiloyu belirleyen bir endekstir. Bu ölçüm 40 ve üzeri olan kişiler ameliyat için uygun denilebilir. 35-40 arası kişiler için eğer obeziteye bağlı farklı hastalıklar da görülüyorsa -diyabet, yüksek tansiyon gibi- tüp mide ameliyatı olabilirler.

İlk olarak bu kişilere diyet, egzersiz ve farklı kilo kaybı yöntemleri uygulanır. Bunlarda başarısız olan veya uyum sağlayamayan kişiler için ameliyat bir seçenek olarak görülür. Ameliyattan sonra kişinin günlük rutinlerini değiştirebilecek, yeni beslenme programına uyum sağlayabilecek bir psikolojide olması da göz önünde bulundurulur.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp mide ameliyatı midenin bir kısmının alınarak küçültülmesini içeren bir işlemdir. Tüp mide ameliyatı aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Hazırlık: Hastaya ameliyata girmeden önce yapılacak testler olabilir. Ameliyat sürecinin nasıl ilerleyeceği bu aşamada konuşulur, değerlendirilir. Ameliyat öncesinde de belirlenen bir diyet ve yaşam tarzı değişikliği olabilir.

Ameliyata Başlama: Ameliyat sırasında genel anestezi kullanılır. Hasta bilinçsiz olur ve işlemi hissetmez. Laparoskopik veya açık cerrahi yöntemi kullanılabilir. Laparoskopik yöntem daha çok tercih edilen bir yöntemdir.

Ameliyat: Karın bölgesine birkaç küçük kesi yapılır ve bu noktalardan kamera, cerrahi aletler yerleştirilir. Midenin sol tarafı kesilerek alınır ve geriye tüp şeklinde bir mide kalır. Mide büyük bir ölçüde küçülmüş olur. Dikişler atılır ve ameliyat tamamlanır. Hasta birkaç gün doktor kontrolünde hastanede kalır.

tup-mide-ameliyati-hazirlik

tup-mide-ameliyati-kimler-icin-uygundur

Tüp Mide Ameliyatı Riskleri

Tüp mide ameliyatı riskleri, hastanın durumuna ve genel sağlığına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak anestezi ile alakalı bir sorun yaşanabilir. Kişinin vücudu anesteziyi kaldırmayabilir ve alerji, solunum problemi gibi sorunlar yaşanabilir. Ameliyat sırasında kanama, yaralanma gibi komplikasyonlar olabilir. Midenin çevresindeki diğer organlar etkilenebilir. Ameliyattan sonra enfeksiyon gelişebilir. Doktorun önerilerine uygun davranılmadığında kan pıhtısı oluşma riski vardır.

Tüp mide ameliyatı, çoğu ameliyat gibi bazı riskler taşır. Bu riskler hem hastaya hem de ameliyatı yapan doktorun tecrübesine göre değişmektedir. Ameliyat hastanın vücudunda bazı maddelerin sindirilmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle beslenme eksikliği bulunabilir. Ameliyattan sonra vitamin ve mineral takviyeleri alınabilir. Reflü riski artabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Hazırlık

Tüp mide ameliyatının yapılacağı gün hastaneye yatış yapılmalıdır. Önceki gece 12den beri aç olunması, su dahil içilmemesi gerekir. Doktorunuz uygun görürse ameliyattan önce bir diyet uygulaması yapılabilir. Bu durum, ameliyat için üst kilo sınırını aşan veya yan hastalıkların ileri derece olduğu kişiler için uygulanabilir. Ameliyattan önce son bir kez pizza, hamburger, kızartma gibi yiyecekler yiyeyim düşüncesi doğru değildir. Hafif gıdalar tüketilmesi, alkol ve sigara alımının bırakılması gerekmektedir. Bu şekilde ameliyat sonrasında karın ağrısı, şişlik gibi problemler görülmez veya en aza indirilmiş olur.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Dönem

Tüp mide ameliyatı sonrası dönem en önemli kısımdır. Ameliyat ile birlikte küçülen mideye alışmak, hayat tarzınızı değiştirmek, doğru beslenmek gibi dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Ameliyattan sonra ilk birkaç gün hastanede yatış verilebilir. Herhangi bir komplikasyon olmadığı zaman hasta taburcu edilebilir. Doktorun verdiği ağrı kesiciler kullanılabilir.

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde doktorun ve diyetisyenin önerdiği beslenme programına uyulmalıdır. İlk olarak sıvı gıdalar ile başlanıp ileri süreçte katı gıdalara geçiş yapılabilir. Yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Gerekirse vitamin takviyelerine başlamanız önerilebilir. Bunun için düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmeli ve ameliyatın etkileri doktor tarafından izlenmelidir. Yürüyüş ve hafif egzersizlere başlanabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Protein ve Multivitamin Kullanımı

Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrectomy) sonrası protein ve multivitamin kullanımı önemlidir, çünkü cerrahi sonrası kişilerde beslenme ihtiyacı azaltılmıştır ve dolayısıyla besinlerin yeterli miktarda alınması zorlaşabilir. Ayrıca, cerrahi sonrası kişilerde malabsorption (besinlerin yeterli şekilde emilmemesi) oluşabilir, bu da vücudun gerekli olan besin maddelerini alamamasına neden olabilir.

Protein kullanımı önemlidir, çünkü cerrahi sonrası kişilerde protein ihtiyacı arttır. Protein, vücutta hücrelerin yenilenmesi, büyümesi ve işlevlerinin sürdürülmesi için gereklidir. Ayrıca, protein ayrıca, kilo kaybını destekler ve cildi, saçları ve tırnakları sağlıklı tutar.

Multivitamin kullanımı, cerrahi sonrası kişilerde besinlerin yeterli miktarda alınamaması nedeniyle oluşabilecek vitamin ve mineral eksikliklerinin önlenmesi için önemlidir.

Özellikle, cerrahi sonrası kişilerde B12, folat, demir, kalsiyum, vitamin D gibi vitamin ve mineral eksiklikleri oluşabilir. Bu nedenle, cerrahi sonrası kişilerde multivitamin kullanımı önemlidir.

Ayrıca, cerrahi sonrası kişilerde diyetisyen veya beslenme uzmanı tarafından hazırlanmış bir diyet programı izlemek ve düzenli olarak beslenme durumlarının takip edilmesi önemlidir.

Bu, cerrahi sonrası kişilerin sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmelerine ve besinlerin yeterli miktarda alınmasına yardımcı olur.

kolajen-kullanimi

multivitamin-kullanimi

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kolajen Kullanımı

Tüp mide ameliyatı sonrası kolajen kullanımı neden önemlidir? Kullanmazsak ne olur? Ne kadar süre sonra başlanması tavsiye edilir? Belirli bir yaştan sonra kollojen alınmalı mıdır? Erkeklerde ve kadınlarda etkisi nasıldır?

Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrectomy) sonrası kolajen kullanımı, cildin geriye kalanının yetersiz kalması nedeniyle oluşabilecek sarkmaların önlenmesi için önemlidir. Kolajen, cildin esnekliğini, gücünü ve tonunu arttıran bir protein olduğu için, cildin geriye kalanının yetersiz kalmasını önler.

Kolajen kullanmaz ise, cildin geriye kalanının yetersiz kalması nedeniyle sarkmalar oluşabilir. Bu, kişinin yaşlanma belirtilerini hızlandırabilir ve cildin esnekliğini, gücünü ve tonunu azaltabilir.

Kolajen kullanmaya cerrahi sonrası 1-3 ay arasında başlamak önerilir. Bu süre boyunca kişinin kilo kaybının stabil hale gelmesi beklenir ve cildin geriye kalanının yeterli miktarda geri döndüğü kontrol edilir. Belirli bir yaştan sonra kolajen alınması önerilmez, çünkü cildin yaşlanma belirtileri her insanda farklı zamanlarda oluşabilir. Ancak, cildin yaşlanma belirtilerini hızlandıran faktörleri az altmak amacıyla her yaşta kolajen kullanımı yararlı olabilir.

Erkeklerde ve kadınlarda kolajen kullanımının etkisi aynıdır. Kolajen cildin esnekliğini, gücünü ve tonunu arttırmaktadır ve sarkmaları önler. Ancak, erkeklerde cildin kalınlığı genellikle daha fazla olduğu için sarkmalar oluşma ihtimali daha azdır. Sonuç olarak, tüp mide ameliyatı sonrası kolajen kullanımı cildin geriye kalanının yetersiz kalması nedeniyle oluşabilecek sarkmaları önlemek için önemlidir.

Cerrahi sonrası 3-6 ay arasında başlanması önerilir ve her yaşta yararlı olabilir. Kolajen kullanmak, erkeklerde ve kadınlarda cildin esnekliğini, gücünü ve tonunu arttırmaktadır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Reflü Problemi

Sleeve gastrectomy ameliyatı sonrası asit reflüsü oluşması durumunda çözümler aşağıdaki gibidir:

Diyet değişikliği: Ameliyat sonrası diyet programına uymak, mide asidini azaltmak için gereklidir. Özellikle yüksek asit içeren yiyecekleri ve içecekleri azaltmak, reflüyü azaltabilir.

Medikal Tedavi: Asit reflüsünün hafif veya orta şiddette olması durumunda, proton pompa inhibitörleri (PPI) gibi ilaçlar reçete edebilir.

Cerrahi tedavi: Ciddi reflü durumunda, cerrahi tedavi seçenekleri arasında hiatal herni onarımı, fundoplikasyon gibi cerrahi işlemler yer alabilir.

Yaşam tarzı değişikliği: Ameliyat sonrası yaşam tarzı değişikliği yapmak, reflüyü azaltmak için önemlidir. Özellikle sigara ve alkol kullanımını bırakmak, uygun kilo koruma, yemeğe dikkat etmek, yatmadan önce yatmamak gibi değişiklikler reflüyü azaltabilir.

Not: Her hastanın durumu farklı olduğu için, en uygun tedavi seçeneği için doktorunuzla konuşmalısınız.

Sleeve gastrectomy ameliyatı sonrası reflü sıklığı, ameliyat sonrası kullanılan tedavi veya diyet programlarına, kişinin genetik yatkınlıklarına veya ameliyat sonrası yaşam tarzına bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak sleeve gastrectomy ameliyatı sonrası reflü sıklığı azalmaktadır. Çünkü sleeve gastrectomy ameliyatı sonrası mide hacmi azaltılmış olduğu için mide asidi azalmaktadır.

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları ve Dezavantajları

Tüp mide ameliyatının avantajları ve dezavantajları her kişi için farklı olabilir. Genellikle avantajları fazla olduğu için obezitenin tedavisinde sıklıkla uygulanır.

Avantajları:

  • Sindirim sisteminde çok fazla değişiklik görülmez.
  • Kısa bir sürede gözle görülür bir kilo kaybı olur.
  • Obezite ve obeziteye bağlı diğer hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur.
  • İştah azalır, daha az porsiyonlar ile doyma hissi sağlanır.

Dezavantajları:

  • Midenin büyük bir kısmı çıkartılır ve geri getirilmesi mümkün değildir.
  • Ameliyat sonrasında beslenme düzeni kuramayan insanlar için faydalı bir işlem olmayabilir.
  • Mide zamanla genişleyebilir ve kilo kaybı yıllar sonra durabilir.
  • Operasyona bağlı komplikasyonlar oluşabilir.
  • Besin yetersizliğine yol açabilir.

tup-mide-ameliyati-sonrasi-donem

tup-mide-ameliyati-sonrasi

Tüp Mide Ameliyatı Sonuçları ve Beklentiler

Tüp mide ameliyatı sonuçları ve beklentiler oldukça fazla olabilir. Bu beklentiler gerçekçi düzeyde olduğu zaman hasta istediği görünüme ve sağlığa kavuşabilir. Ameliyat öncesinde hasta hem fazla kilolu hem de çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele eder haldedir. Ancak ameliyattan sonra sağlığına kavuşur ve istediği bir görünüme sahip olabilir. İlk başlarda hızlı bir kilo verilmesi görülür. Ameliyattan sonraki ilk yılda hasta sahip olduğu kilonun neredeyse yarısını verir.

Bu operasyonla birlikte hastada görülen tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi gibi rahatsızlıklar iyileşmeye başlar ve belirtiler git gide azalır. Eklem ağrıları, solunum problemleri, reflü sorunları da düzelmeye başlar.

Tüp Mide Ameliyatı İçin Adaylık Kriterleri

Tüp mide ameliyatı için aday olmanın kriterleri vardır. Obezite cerrahisi uzmanı tarafından kişinin tıbbi geçmişi, sağlık durumu, hastalıkları, obezite sorunu değerlendirilir. Genel olarak şu noktalara dikkat edilir.

  • Obezite derecesi
  • Diyet ve egzersiz denemesi
  • Sağlık durumu
  • Yaş sınırlaması
  • Psikolojik değerlendirme
  • Hastanın istikrarlı olması

Bu kriterler değerlendirilir ve hasta obezite ameliyatına uygunsa işlem planlaması yapılır.

Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları

Tüp mide ameliyatı fiyatları farklı durumlara göre değişebilir. Ameliyatın yaratacağı komplikasyonlar, cerrahın deneyimine ve tecrübesine göre de değişebilir. Bu nedenle tüp mide ameliyatında tecrübeli bir cerrah seçilmelidir. Hastanın obezite ve sağlık durumuna göre de ameliyat farklı planlanabilir. Bu faktörler fiyat üzerinde etkilidir. Tüp mide ameliyatı yapan Doç. Dr. Muhammed Raşid Aykota ile iletişime geçebilir ve bilgi alabilirsiniz.

Obezite cerrahisi sonrası ne zaman cinsel ilişkiye girebilirim?

Obezite cerrahisi sonrası kişilerde cinsel ilişkiye girmek için belli bir zaman aralığı vardır. Cerrahi sonrası kişinin vücudunun tam olarak iyileşmesi için bir süre beklemek önemlidir.

Ancak, her kişi için beklenen iyileşme süresi farklılık gösterebilir ve doktorunuzun önerilerine göre değişebilir. Genellikle, cinsel ilişkiye girmek için en az 4-6 hafta beklemek önerilir ve kişinin vücudunun tam olarak iyileştiğinden emin olmak için doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Ayrıca, cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık yaşarsanız, doktorunuzla konuşmalısınız. Ayrıca, cinsel ilişki sırasında korunma yöntemleri kullanmak önemlidir.

Tüp mide ameliyatı olmak için kaç kilo olmak lazım?

Tüp mide ameliyatı olmak için belirli bir kilo değil, vücut kitle indeksi oranı önemlidir. VKİ değerinin 40 üzerinde olması gerekir.

Tüp mide ameliyatı olmak sağlıklı mı?

Tüp mide ameliyatının çoğu insan üzerinde bir zararı görülmemiştir. Hasta ameliyat sonrasında kendisine dikkat etmezse zorluk yaşayabilir.

Tüp mide ameliyatı kimlere yapılmaz?

Tüp mide ameliyatı; alkol bağımlılığı olan, anestezi alması sakıncalı olan, psikolojik rahatsızlığı bulunan, kalp hastası olan kişilere yapılmaz.

Tüp mide ameliyatından kaç gün sonra normal hayata dönülür?

Hasta, tüp mide ameliyatından sonra birkaç hafta içerisinde normal düzenine dönebilir. Ameliyat yaraları 2-3 haftada iyileşebilir.

Tüp mide ameliyatı kaç saat sürer?

Tüp mide ameliyatı süresi hastanın durumuna göre değişebilir ancak genellikle bir saat sürer.

Tüp mide ameliyatından kaç saat sonra su içilir?

Tüp mide ameliyatından sonra ilk gün yudumlar halinde su içilebilir. Yeni midenin işleyiş sürecine alışmak için 15 dakikada bir yudumla su içilebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

obezite-cerrahisi-sonrasi
Obezite Cerrahisi Sonrası

Obezite cerrahisi sonrasında birçok durum meydana gelir. Dikkat edilmesi gereken unsu…

Devamını Oku
karin-duvari-fitiklari
Karın Duvarı Fıtıkları

Karın duvarı fıtıkları karın duvarı zayıflaması ya da yırtılması durumunda meydana ge…

Devamını Oku