Reflü Ameliyatı

Reflü ameliyatı reflü hastalıklarının %20’sinde kullanılan bir yöntemdir. Çoğu reflü hastalığı ameliyata gerek kalmadan düzelebilir. Reflü ameliyatlarında mide ile yemek borusunun birleştiği yerde düzeltme yapılır. Bu sayede mide içeriğinin yemek borusuna kaçması önlenir.

reflu-ameliyati-sonrasi

reflu-ameliyati-riskleri

Reflü Nedir?

Reflü mide içeriğinin yemek borusuna kaçarak yanma hissi oluşmasına sebep olan rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık sonucu mukus ve safradan oluşan mide salgıları yemek borusuna bazen ise ağza kadar gelebilir. Ağızdan alınan besinler yemek borusundan geçerek mideye iner. Mideye giren besinler mide sıvısı ile karışır. Yemek borusunun alt kısmında bulunan özofagus sfinkteri kapak görevi görür. Bu sayede midedeki sıvı, asit, besinler mideden yemek borusuna geri kaçamaz. Ancak bazen bu kapaklar çok sık açılıp kapanabilir. Bunun sonucunda da mide içeriği yemek borusuna geri kaçar. Bu duruma reflü denir. Reflünün uzun süre tedavi edilmemesi akciğer, yutak ve yemek borusunda hasara neden olabilir. Reflünün en önemli nedenleri arasında yaşam tarzı alışkanlıkları ve sağlıksız beslenme yatar.

Reflü Tanısı Nasıl Konur?

Reflü tanısı için öncelikle belirtiler takip edilir. Belirtilerin teşhisinden sonra bazı tanı yöntemleri kullanılarak reflü tanısı konulmuş olur. Reflü tanısı konulmasında kullanılan yöntemler:

  • Fizik muayene ve tıbbi öykü; hastanın tıbbi geçmişi öğrenildikten sonra fizik muayenesi yapılır. Fizik muayenede boğazda tahriş var mı diye bakılabilir ya da karın bölgesine bastırarak yanma oluşup oluşmadığını sorabilir.
  • pH metre testi; yemek borusu içindeki asit seviyelerini ölçmek için bu yöntem kullanılır. Küçük bir tüpün mide borusuna yerleştirilerek asit seviyelerinin ölçülmesi sağlanır.
  • Manometre testi; yemek borusu ve mide kaslarının çalışma prensibini anlamak için bu yöntem kullanılır. Küçük bir tüpün yemek borusuna yerleştirilmesi ile kas hareketlerinin ölçülmesi sağlanır.
  • Endoskopi; ağızdan mideye kamera sokulmasıyla tahriş olup olmadığı anlaşılır.
  • Bariumlu röntgen; baryum adlı özel madde içeren içecek içildikten sonra röntgen çekilerek yemek borusu ve midenin görüntüleri elde edilir.

Reflü Ameliyatı Nedir?

Reflü ameliyatı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engellemek için uygulanan yöntemdir. Reflü ameliyatının farklı türleri vardır. Bu türler şu şekilde sıralanabilir:

  • Fundoplikasyon; mideyi yemek borusuna iten kapan oluşturulmasıdır.
  • Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu; mide fundusu yemek borusunun etrafına sarılmasıdır.
  • Laparoskopik Toupet Fundoplikasyonu; mide fundusunun yemek borusuna daha gevşek sarılmış halidir. Son yıllarda sıklıkla uygulanan yöntemdir.
  • Laparoskopik Dor Fundoplikasyonu; mide fundusu daha farklı şekilde yemek borusunun etrafına sarılmasıdır.

Reflü ameliyatı ciddi belirtileri olan, ilaç tedavisine yanıt vermeyen durumlarda uygulanan bir yöntemdir.

Reflü Ameliyatı Riskleri

Reflü ameliyatı yeniden şekillendirmedir. Bu sebeple reflü ameliyatı riskleri düşüktür. Ameliyatta herhangi bir doku kesilmez ya da çıkarılmaz. Ameliyat sırasında organlarda yaralanma ya da kanama olasılığı kesme işlemi olmadığı için düşüktür. %1’in altında kanama riski olduğu bilinir. Ancak ameliyat sonrası midede oluşturulan yaka yerinden kayabilir. Bu durumun da ihtimali %1-2 civarındadır. Bazı laparoskopik ameliyatlar sonrasında açık cerrahi operasyona çevrilebilir. Ameliyat sonrası erken dönemde bazı hastalarda yutma güçlüğü görülür ancak bir dönem sonra bu yutkunma güçlüğü ortadan kalkar. Bazı hastalarda yutkunma güçlüğünün kalıcı olduğu belirlense de bu oran %2 civarındadır.

reflu-nedir

reflu-tanisi-nasil-konur

Reflü Ameliyatı Öncesi

Reflü ameliyatı öncesi dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Bu unsurlar;

  • Sağlık durumu değerlendirmesi,
  • Testler ve değerlendirmeler,
  • İlaç kullanımının kesilmesi,
  • Diyet düzenlemesi,
  • Sigara ve alkol kullanımını kesmek.
  • Ameliyattan 24 saat önce bir şey yiyip içmemek

Reflü Ameliyatı Sonrası

Reflü ameliyatı sonrasında ağrı çok fazla yaşanmaz. Ancak bazı kişilerde sırt ağrısı görülebilir. Ameliyattan sonraki ilk gün katı gıdalar yerine sıvı gıdalar tüketilir. Yeterli sıvı dengesine ulaşan hastalar ameliyatın 2. günü taburcu edilirler. Hastaların 5’te 1’inde 2 hafta boyunca yutma güçlüğü görülür. Beslenmeye dikkat etmek gerekir. Et ve ekmek gibi gıdalara ameliyatın 3. haftası geçiş yapılabilir. Ameliyattan sonra kısa bir süre karında şişkinlik, geğirememe ya da kusamama gibi durumlar görülebilir.

Reflü Ameliyatı Fiyatları

Reflü ameliyatı fiyatları ameliyatın türüne göre değişiklik gösterir. Ameliyatın karmaşıklığına göre fiyat aralığı belirlenir. Hastanın genel durumunun nasıl olduğu, ameliyat sonrası gereken takip ve tedaviler de fiyat değişikliğine neden olabilir.

Laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı hakkında bilgi almak için tıklayınız. 

Reflü ameliyatla düzelir mi?

Reflü, reflü ameliyatıyla düzeltilebilir. Ameliyattan sonra yaşam tarzında değişikliklere gidilirse sonradan ilaç kullanımına bile gerek kalmayabilir.

 

Reflü ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

Reflü belirtilerinin fazlalaştığı, ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı ya da ilaç tedavisine cevap alınamayan hastalara uygulanan bir yöntemdir.

Reflü ameliyatı sonrası zor mu?

Reflü ameliyatı sonrası dönem kişinin özelliklerine ve uygulanan ameliyat türüne göre farklılık gösterse diğer ameliyatlara oranla reflü ameliyatı daha az riskli bir ameliyat olarak gösterilebilir.

Reflü ameliyatı kaç saat sürer?

Reflü ameliyatı genelde 1-1.5 saat arası sürer. Bu süre yapılan ameliyata ve kişinin durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Reflü ameliyatı sonrası kilo kaybı olur mu?

Reflü ameliyatı sonrası kilo kaybı olabilir. Ameliyattan sonra kişinin yemekleri toleresi farklılık gösterir. Aynı zamanda yemek alışkanlıkları değiştiği için de kilo kaybı yaşanabilir.

Reflü ameliyatı tekrarlar mı?

Belirtilerin geri dönmesi durumunda ameliyat tekrarlanabilir. Bu genelde ameliyat başarısızlığından ziyade kişinin yemek alışkanlıklarını değiştirmemesi ve kilo değişiklikleri nedenleriyle meydana gelir.

Reflü hastalığı ilerlerse ne olur?

Reflü hastalığının ilerlediği durumlarda yemek borusu daralması, ülser, Barrett özafagusu gibi durumlar meydana gelebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

obezite
Obezite

Obezite, vücudun aşırı derecede yağ depolamasına neden olan ciddi bir hastalıktır.…

Devamını Oku
laparoskopik-fitik-cerrahisi
Laparoskopik Fıtık Cerrahisi

Laparoskopik fıtık ameliyatı; kasık fıtığı, göbek fıtığı, kesi yeri fıtığı gibi hasta…

Devamını Oku